Sivut

sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Juoksua aloittelijoille

Minähän en ole mikään juoksun asiantuntija, mutta pikkuhiljaa tuntuu siltä että voisin olla juoksemaan aloittamisen asiantuntija. Sen verran monta yritystä ja epäonnistumista on takana, että omakohtaista kokemusta alkaa olemaan kaikista aloittelijoiden virheistä. Tarvitaan malttia jotta elimistö ehtii tottua uuteen rasitukseen. Näin toivon mukaan välttää jalkavammat ja liikarasituksen.

Yleisimmät virheet ovat:
  1. Liian kovaa juokseminen. Anna niitten timmiperseisten naisten ja myös öljytankkerin kokoisten miesten juoksennella sinusta ohi. Sen sijaan kuvittele että olet ulkoiluttamassa rollaattoria käyttävää mummoa. Näin saat vauhdin pidettyä alhaisena. Se ei tarkoita ettetkö voisi silloin tällöin kokeilla nopeampaakin vauhtia, mutta aluksi rollaattorivauhti on hyvä.
  2. Liian paljon kerralla. Sinun ei tarvitse pystyä juoksemaan tunnin lenkkiä ensimmäisellä yrittämällä. Itse aloitin tänä syksynä suurin piirtein niin että kävelin 5 min, juoksin 1 min, kävelin 2 min, juoksin 1 min, kävelin 7 min. Siinä kaikki sille päivälle. Pikku hiljaa lisäsin minuutin juoksua ja vähensin minuutin kävelyä.
  3. Liian monta kertaa viikossa. Alussa lihakset tarvitsevat pidemmän aikaa juoksusta palautumiseen, varsinkin jos laihduttaa samalla. Käy lenkillä vain joka toinen tai kolmas päivä. Aloittelijakin voi aiheuttaa itselleen liikarasitustilan, jolloin sairastuu helposti flunssaan.
  4. Väärät kengät. Kenkien ei tarvitse olla kalliit, kunhan ne ovat itselle sopivat. Tässä asiassa en osaa juuri auttaa. Minä olen joutunut luopumaan täysin perinteisistä juoksukengistä juuri jalkavaivojen takia. Nykyään käytän Feelmaxeja (Feelmaxeista myöhemmin lisää).
Mieheni toimii minulla nyt personal trainerina ja hänen neuvojensa mukaan nousujohteisessa juoksuohjelmassa edetään hitaasti. Ohjelmaa muutetaan 4-6 viikon välein. Esimerkiksi minun ohjelma on tällä hetkellä kaksi kertaa viikossa 2,2 km juoksua ja yksi kerta viikossa 4,5 km kävelyä/sauvakävelyä. Vähintään neljän viikon välein tehdään kevyempi viikko. Viikon tai parin päästä on ajankohtaista keksiä miten minun ohjelmaa kehitetään seuraavan jakson ajaksi. Toisen juoksulenkin pituutta voisi ehkä vähän kasvattaa. Vauhtia ei yritetä vielä tässä vaiheessa kehittää ollenkaan.

Olen nyt tyytyväinen siihen että jalat ovat pysyneet terveinä kun on malttanut pitää lenkit lyhyinä ja on levännyt tarpeeksi. Minullahan oli pidemmän aikaa ongelmia ensin penikkataudin ja sitten jalkapohjan kipeytymisen takia. Suurin muutos ongelmien poistumisen kannalta oli normaaleista kengistä luopuminen. Alkukesästä ostin Feelmax Panka -jalkineet, joilla kuljin koko kesän. En edes yrittänyt käydä lenkillä. Vasta loppukesästä aloin pikkuhiljaa totuttautumaan Feelmaxeilla juoksemiseen. Idea noissa Feelmax-jalkineissa on siis se että ne ei estä jalan luonnollista toimintaa niinkuin nykyaikaiset tavalliset kengät. On kuin kävelisi avojaloin.


On vienyt aika kauan tajuta oikea "luomu"juoksuasento, joka ei rasita pohkeita niin paljon. Mutta ei tässä vielä olla päästy pohkeiden jumeista eroon. Ja hieman harmittaa että kunnon kehitys ei ole niin nopeaa kuin haluaisi. Tosin tässä syksyn aikana taisi olla yksi pitkähkö väli lenkkeilyssä. Minä haluaisin käydä jo 10 km lenkkejä 8 km/h nopeudella, mutta tiedän että jalat ei kestä tuota 10 km edes kävellen. Ja nopeudella 8 km/h jaksan juosta 100 m. Että se siitä. Ehkä vuoden päästä pystyn tuohon, ehkä en.

Feelmax Pankat ovat sisäkäyttöön tarkoitetut joten ne kastuvat kun on märkää. Siksi ostin ilmojen viiletessä toiset Feelmaxit, mallia Kuuva.

Nämä ovat hieman vaellusjalkinetta muistuttavat ja vedenpitävät. Silti ne ovat tarpeeksi notkeat juoksuun (ainakin minulle). Kävin juuri tänään testaamassa niiden pitoa vastasataneella lumella. Valitettavasti täytyy sanoa että aika monta kertaa meinasin liukastua jos astuin sileäksi pakkaantuneelle lumelle. Pehmeämmässä lumessa kenkä piti kyllä ihan hyvin. Ensimmäisen viiden minuutin aikana lumen kylmyys tuntui pohjan läpi, mutta kun jalat lämpenivät kävellessä, ei mitään ongelmia kylmyyden suhteen ilmennyt loppulenkin aikana. Mielenkiinnolla odotan testausta -10 ja -20 asteessa.

Feelmax

Ei kommentteja: