Sivut

perjantai 27. elokuuta 2010

Viljamylly

Kylmät yöt uhkaavat, joten piti käydä poimimassa kaikki vähänkin punertavat tomaatit talteen. Luultavasti tekaisen noista tomaattikastiketta pakastimeen.

Tomaattien vieressä on minun uusi viljamylly, jonka tilasin kuukausi sitten saksalaisesta verkkokaupasta (www.getreidemuehlen.de). Tämä verkkokauppa oli oikein nopea toimissaan. Laitoin tilauksen sisään klo 16:34. Kello 17:53 samana iltana tuli ilmoitus että mylly on lähetetty. Viikon päästä mylly saapuikin jo Tupoksen postiin. Malli on Fidibus 21. Saksasta tilaaminen tuli paljon halvemmaksi kuin saman tuotteen tilaaminen Suomesta. Postituskulutkin olivat vain 17,95€, mikä on hyvin kohtuullista useamman kilon paketista ulkomailta.

Olen jo kokeillut jauhaa speltin jyviä ja kokonaisia ohraryynejä. Samantien kun kaataa jyviä kaukaloon niin alkaa tulemaan halutunlaista jauhoa, karkeasta hienoon. Yhden leipomiskerran jauhot tekee muutamassa minuutissa. Tai melkein silmänräpäyksessä jos tekee vaikkapa vain 4 dl ohrajauhoa yhtä pientä ohrarieskataikinaa varten. Paistoin ohrarieskoja tavallisessa uunissa vuolukivisen pizzakiven päällä. Eihän se ihan leivinuunia vastaa, mutta on varmasti parempi kuin ilman kiveä. Ensimmäistä rieskaerää paistoin liian pitkään ja rieskoista tuli näkkäreitä. Toisen erän rieskat olivat sopivia kypsyydeltään mutta silti liian sitkaita. Vai onkohan se vesi-ohrajauho-suola-rieskojen ominaisuus? Sellaisia kun ei juuri koskaan pääse maistamaan (kaupoista löytyy yleensä vain vehnärieskoja), joten en pysty muistamaan niiden koostumusta.

sunnuntai 15. elokuuta 2010

Kasvihuoneesta

Kävimme tänään miehen kanssa Äimäraution K-Raudassa ja ostimme hieman kiinnitysvälineitä, pyörätelineen ja porrastikkaat. Siivoilimme hieman autotallia ja mies teki kahdelle kajakilleen ja pyöränkuljetustelineelle säilytyspaikat seinälle. Sitten ripustimme varaston puolelle kattoon Viherpeukaloilta tilaamani kaksi käytettyä suurpainenatriumlamppua (400W ja 600W). Aion nimittäin "ulkoistaa" kasvien talvetuksen ja taimikasvatuksen keväällä autotalli/varastoon.

Voi olla että noiden valojen kajastus varaston ikkunasta saattaa herättää joidenkin ohikulkijoiden "kiinnostuksen". Toivottavasti eivät poliisit kuitenkaan poikkea kylään. Nuo lamput ovat nimittäin erityisesti hampunkasvattajien suosiossa.

Varaston seinät kaipaavat vielä valkoista maalia jotta tilasta tulee mahdollisimman valoisa. Ehkä joitain hyllyjä saattaisin laittaa seinille. Lisäksi pitää ostaa pari ajastinta valojen päälläoloaikojen säätämiseksi ja ehkä mahdollisesti tuuletin, jotta saa tarvittaessa puhallettua viileämpää ilmaa varastoon autotallin puolelta. En ole ihan varma kuinka lämpimäksi varasto tulee noilla lampuilla. Olen aiempina talvina lämmittänyt varastoa 2 kW öljytäytteisellä patterilla mutta se ei koskaan ole ollut läheskään täydellä teholla.

Kasvihuoneessa ananaskirsikat yrittävät puskea katosta läpi. Kasvihuone on vain 160 cm korkea, joten tämä ei liene mikään ihme tällaisena lämpimänä kesänä. Pari kasvihuonekurkkuakin on tulossa. Chilit ja paprikat kypsyvät. Munakoisosatoa on jo korjattu. Muutama hunajamelonikin on tulossa. En tiedä ehtivätkö ne kypsyä ennen halloja. Jos eivät, niin voihan nuo yrittää siirtää varastoon kypsymään.










keskiviikko 4. elokuuta 2010

Kesäkurpitsareseptejä

Kun tuota kesäkurpitsaa nyt tulee joka ovesta ja ikkunasta, niin olen kokeillut muutamaa reseptiä.

Kesäkurpitsa-fetapiirakka
(sovellettu alkuperäisestä ohjeesta http://www.maku.fi/resepti/kesakurpitsapiirakka)



Taikina
200 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
1,5 dl kauraleseitä
1/4 dl vettä

Täyte
450 g kesäkurpitsaa
2 kpl sipulia
1/2 tl rouhittua pippuria
1/2 pkt pekonia (170 g paketti)
200 g fetajuustoa
200 g juustoa (raastettuna)

Munamaito
4 kpl munaa
1 dl kuohukermaa
3 dl kevytmaitoa
1 tl suolaa
1 tl rouhittua pippuria
1/3 tl chilijauhetta

Kuumenna uuni 225 asteeseen.

Nypi pehmeä rasva, jauhot ja leseet muruiksi. Lisää viimeiseksi vesi ja sekoita tasaiseksi. Laita jääkaappiin siksi ajaksi kun valmistat täytteen.

Paloittele kesäkurpitsa, silppua sipulit ja pekoni. Kuullota vihannekset ja pekoni pannulla voissa ja mausta ne suolalla sekä ripauksella pippuria.

Paloittele fetajuusto. Sekoita munamaidon kaikki aineet keskenään.

Taputtele taikina suureen, voideltuun paistosvuokaan tai leivinpaperoidulle uunipannulle. Paista pohjaa noin 15 minuuttia.

Levitä esipaistetun pohjan päälle kypsennetty kesäkurpitsa-sipuli-pekoniseos. Levitä juustot pinnalle ja kaada viimeiseksi päälle munamaitoseos.

Paista piirakkaa uunissa noin 20 minuuttia, kunnes maitoseos on hyytynyt. Piirakka on parhaimmillaan lämpimänä.

Kesäkurpitsamuffinit (12 kpl)
(ideoitu Kinuskikissan blogista http://www.kinuskikissa.fi/?cat=26)



Ohje 1
150 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1/2 dl täysruokosokeria (intiaanisokeria)
2 kananmunaa
1 dl puolikarkeaa vehnäjauhoa
1 dl karkeaa täysjyväspelttijauhoa
1/2 dl kookosjauhoa
2 tl leivinjauhetta
2,5 rkl raakakaakaojauhetta
2 rkl macaa
hieman aitoa vaniljaa
1,5 dl maitoa
2 dl karkeaksi raastettua (puristeltua ja valutettua) kesäkurpitsaa

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen. Sekoita kuivat ainekset sekaisin ja lisää taikinaan maidon kanssa. Lisää kesäkurpitsaraaste.

Laita paperiset muffinssivuoat muffinssipellin koloihin ja täytä taikinalla. Paista noin 15 minuuttia 225 asteessa.

Ohje 2
1,5 dl sokeria
1 dl täysruokosokeria (intiaanisokeria)
2 kananmunaa
2 sitruunan raastettu kuori
1/2 sitruunan mehu
1 dl puolikarkeaa vehnäjauhoa
1,5 dl karkeaa täysjyväspelttijauhoa
1/2 dl kookosjauhoa
2 tl leivinjauhetta
1 dl turkkilaista jogurttia
1/2 dl kookosöljyä
2 dl karkeaksi raastettua (puristeltua ja valutettua) kesäkurpitsaa

Pese sitruunat ja raasta keltainen osa kuoresta. Vatkaa kaikki ainekset sekaisin.

Laita paperiset muffinssivuoat muffinssipellin koloihin ja täytä taikinalla. Paista noin 15 minuuttia 225 asteessa.

Minun käyttämät ainekset ovat hieman hifistelyä. Voit korvata intiaanisokerin tavallisella sokerilla, kaikki jauhot tavallisella vehnäjauholla, jättää macan pois ja kookosöljyn tilalla voi käyttää mitä tahansa juoksevaa rasvaa (ei ehkä oliiviöljyä kuitenkaan kannata).

Minä pidin enemmän toisen ohjeen muffinssien sitruunaisesta mausta, mies taas suklaamuffinsseista. Minusta suklaamuffinsseihin tuli raakakaakaosta ja macasta hieman kitkerä maku. Normaalia tummaa kaakaojauhetta käyttäen ja ilman macaa, luulisin että nuo suklaamuffinssit olisivat todella hyviä.