Sivut

perjantai 27. elokuuta 2010

Viljamylly

Kylmät yöt uhkaavat, joten piti käydä poimimassa kaikki vähänkin punertavat tomaatit talteen. Luultavasti tekaisen noista tomaattikastiketta pakastimeen.

Tomaattien vieressä on minun uusi viljamylly, jonka tilasin kuukausi sitten saksalaisesta verkkokaupasta (www.getreidemuehlen.de). Tämä verkkokauppa oli oikein nopea toimissaan. Laitoin tilauksen sisään klo 16:34. Kello 17:53 samana iltana tuli ilmoitus että mylly on lähetetty. Viikon päästä mylly saapuikin jo Tupoksen postiin. Malli on Fidibus 21. Saksasta tilaaminen tuli paljon halvemmaksi kuin saman tuotteen tilaaminen Suomesta. Postituskulutkin olivat vain 17,95€, mikä on hyvin kohtuullista useamman kilon paketista ulkomailta.

Olen jo kokeillut jauhaa speltin jyviä ja kokonaisia ohraryynejä. Samantien kun kaataa jyviä kaukaloon niin alkaa tulemaan halutunlaista jauhoa, karkeasta hienoon. Yhden leipomiskerran jauhot tekee muutamassa minuutissa. Tai melkein silmänräpäyksessä jos tekee vaikkapa vain 4 dl ohrajauhoa yhtä pientä ohrarieskataikinaa varten. Paistoin ohrarieskoja tavallisessa uunissa vuolukivisen pizzakiven päällä. Eihän se ihan leivinuunia vastaa, mutta on varmasti parempi kuin ilman kiveä. Ensimmäistä rieskaerää paistoin liian pitkään ja rieskoista tuli näkkäreitä. Toisen erän rieskat olivat sopivia kypsyydeltään mutta silti liian sitkaita. Vai onkohan se vesi-ohrajauho-suola-rieskojen ominaisuus? Sellaisia kun ei juuri koskaan pääse maistamaan (kaupoista löytyy yleensä vain vehnärieskoja), joten en pysty muistamaan niiden koostumusta.

Ei kommentteja: