Sivut

keskiviikko 21. heinäkuuta 2010

Uusi lelu

Tänään hain postista tilaamani ZenGrow-pöytäpuutarhan. Kyseessä on julmetun kallis vesiviljelyjärjestelmä, josta löytää lisää tietoa osoitteesta http://www.zengrow.com/. Hinnasta huolimatta sellainen piti saada. Olen nimittäin nyt hurahtamassa vesiviljelyyn. Näin aluksi laitoin laitteeseen pistokkaita juurtumaan. Vasemmalla kaksi gojimarjapensaan pistokasta, keskellä punainen basilika ja kanelibasilika, oikealla kaksi mansikan rönsytainta. Tavoitteena on saada tuoreita mansikoita jouluksi.

Lisäksi aion tehdä bubblereita ja passiivihydroruukkuja, kunhan tarvittavat osat tulevat postissa.

Tein tässä yksi päivä todella mielenkiintoisen makuista leipää. Osan spelttijauhoista jauhoin itse. Tässä on resepti.

Spelttifocaccia

3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
3/4 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
3 dl vastajauhettua puolikarkeaa kokojyväspelttijauhoa
4 dl puolikarkeaa spelttijauhoa
3 valkosipulinkynttä murskattuna
100 g fetajuustoa kuutioina
kourallinen seesaminsiemeniä
kourallinen pilkottuja aurinkokuivattuja tomaatteja
kourallinen pilkottuja mustia oliiveja

Sekoita lämmin vesi, suola ja öljy. Lisää osa jauhoista joihin on sekoitettu kuivahiiva. Lisää valkosipuli ja lisää jauhoja. Lisää seesaminsiemenet, aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit ja lisää jauhoja. Lisää feta ja loput jauhot.

Kohota lämpimässä paikassa 1-1,5 tuntia. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja anna kohota vielä 30 minuuttia. Voitele oliiviöljyllä. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.


Limingassa on luomutila josta voi ostaa viljojen jyviä (http://www.niittymyllari.fi). Tästä syystä minua on alkanut haluttaa saada oma sähkökäyttöinen viljamylly. Se on kyllä kallis, noin 300-400 euroa, siihen nähden miten vähän minä leivon. Luultavasti ostan myllyn joka tapauksessa, kerranhan se vain kirpaisee ja sen pitäisi kestää jopa kymmeniä vuosia. Sanotaanhan että vastajauhettu vilja on paljon terveellisempää kuin kuukausia kaupassa ja omassa kaapissa lojunut. Tuon spelttifocaccian jauhot tein monitoimikoneen myllyllä joka on tarkoitettu lähinnä pähkinöille ja yrteille, ei viljalle. Onnistuhan se noinkin kun siivilöi jauhon ennen käyttöä mutta ei se kovin kätevää tai nopeaa ollut.

1 kommentti:

Armi kirjoitti...

Kyllä on mielenkiintoisen näköinenkin leiväksi.